Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de lijnen door een punt

Mijn vraag luidt als volt: geef de vergelijking van alle lijnen door (2,3), hoe los ik dit op?

Mark
Iets anders - zaterdag 9 november 2002

Antwoord

Een lijn heef tde vorm y = ax + b.
Door (2,3) betekent dat x = 2 voor y de waarde 3 moet opleveren. Dus: 3 = 2a + b zodat b = 3 - 2a.
De lijnvergelijking zou dus kunnen worden weergegeven als
y = ax + (3 - 2a).
Hierin kun je voor a elk getal nemen dat je wilt.
Overigens is a gewoon het hellingsgetal van de lijn.

Er zit nog één adder in het gras: verticale lijnen hebben geen hellingsgetal, dus de lijn x = 2 kun je op de beschreven manier niet 'vangen'. Die uitzonderingslijn moet je daarom afzonderlijk vermelden.

MBL
zaterdag 9 november 2002

©2001-2025 WisFaq