Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Matlab

Hoe voer je een parameter functie zoals
x'(t)=-1/3(x(t))3+x(t)+y(t)
en y'(t)=-ex(t) epsilon is een zeer kleine constante in matlab?

Piet
Student universiteit - donderdag 18 oktober 2007

Antwoord

dag Piet,

Het gaat hier niet om een parameter functie, maar om een stelsel van twee differentiaalvergelijkingen.
Je kunt deze oplossen met de symbolic toolbox.
Hiervoor zou je de volgende commando's moeten invoeren:
clear
syms x0 y0 e
dv1='Dx=-1/3*x^3+x+y'
dv2='Dy=-e*x'
[x,y]=dsolve(dv1,dv2,'x(0)=x0,y(0)=y0')

Helaas geeft Matlab hier niet thuis:
Warning: Explicit solution could not be found.

Een poging om dit stelsel analytisch op te lossen in Maple loopt ook spaak.
Waarschijnlijk moet je hier een numerieke methode gebruiken, en daarvoor moet je de waarde van e en x0 en y0 kennen.
groet,

Anneke
vrijdag 19 oktober 2007

©2001-2025 WisFaq