Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tenniswedstrijd

Ik loop tegen het volgende probleem aan:

Een goede tennisspeler heeft een kans van 0,7 dat hij een wedstrijd van zijn vriend wint.
Na verloop van enige tijd blijkt dat hij van de 100 wedstrijden er 83 gewonnen heeft. op grond van dit resultaat zegt hij dat hij dus duidelijk sterker is gaan spelen.
En dan de vraag: Ben je het met deze uitspraak een? Licht je antwoord toe!

Ik zou zeggen: ja, want volgens de verwachting zou hij 70 van de 100 wedstrijden winnen. Hij wint er echter 83, dus is hij beter gaan spelen....
Het antwoordenboek zegt echter:
"P(X83) = 0,0021 bij p=0,7 dus zal p wel groter zijn dan 0,7. ik ben het dus wel met de bewering eens"
Dit snap ik echt niet. Kunt U mij dat uitleggen???

Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 15 oktober 2007

Antwoord

Wat dacht je van hypothesetoetsen?

H0:p=0,7
H1:p0,7

Onder H0:
X~Bin(100,0.7)
P(X83)=1-P(X82)=...

Significantieniveau... tada... enz...

WvR
maandag 15 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq