Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Combinaties en permutaties

Ik heb een vraag over combinaties.
Gegeven is:
 C 5 =  5!    = (5)(4)(3)(2)(1) = 120 = 10
2 2!(5-2)! (2)(1)(3)(2)(1) 12
Waarom staat die 3 er tussen? Omdat 5-2= 3? Dat kan ik dan wel begrijpen. Ik begrijp dan alleen het volgende niet:
47 =    47!   = 47! = (47)(46)(45)(44)(43)(42) = 10.737.573
6 6!(47-6)! 6!41! (6)(5)(4)(3)(2)(1)
Waarom word de 41 hier dan niet gebruikt? Bij de eerste telregel staat de 3 (5-2) er wel tussen en bij de tweede wordt (47-6) niet gebruikt.

Als ik dan naar permutaties kijk zie ik het volgende:
P 5 = 5!      = 5!    = (5)(4)(3)(2)(1)  = (5)(4) = 20
2 (5-2)! 3! (3)(2)(1)
Ik begrijp dat 5 -2 = 3, maar waar komt dan die (5) en (4) = 20 vandaan?

Alvast bedankt voor de medewerking.

Marcha
Student hbo - zondag 14 oktober 2007

Antwoord

Kort gezegd komt het neer op een beetje handig gemeenschappelijke factoren in teller en noemer weg te delen. Ik zal een paar voorbeelden geven. Je krijgt dan wel een idee, denk ik, hoe het werkt.

q52501img1.gif

Hopelijk helpt dat...

WvR
zondag 14 oktober 2007

 Re: Combinaties en permutaties 

©2001-2024 WisFaq