Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52444 

Re: Herschrijven 6 term onvolledig kwadraat (Buigingsformule)

Ik wil niet alleen a uitdrukken in de andere variabelen maar elke factor moet zo uitgedrukt worden in de andere termen.

a·(a2+b2-L2) is volgens mij niet gelijk aan a3+(b2-L2) Als ik het linkerlid nu eens uitschrijf als a3+(a·b2)-(a·L2)? Het antwoord hieruit komt overeen met a·(a2+b2-L2) dus:

Kan ik nu beide zijden van het opsommingsteken delen door 'a' zodat de 'a' uit de haakjes wordt gehaald bij a3+(a·b2)-(a·L2) de andere zijde wordt echter dan ook gedeeld door a wat mij weer terug brengt bij het begin.

Die calculator kende ik al alleen in een andere vorm :) Toch bedankt voor de link.

Cal
Student hbo - zaterdag 13 oktober 2007

Antwoord

Beste Cal,
a3+(a·b2)-(a·L2)=a3+(b2-L2)·a
Je krijgt dan toch a3+(b2-L2)×a-6VEIL/(bp)=0 ?
Dit is een derdegraads vergelijking in a.
De vergelijking x3+Px+Q=0 heeft de in het vorige antwoord beschreven oplossing.
Ik heb nu maar even hoofdletters gebruikt, omdat de P hier niet dezelfde p is als in jouw buigingsformule. Dat was misschien verwarrend.
Dus P=b2-L2 en Q=-6VEIL/(bp)
Uitwerken zoals in vorig antwoord beschreven vlg. Cardano.

De andere variabelen zijn makkelijker.
p=-6VEIL/{ab(L2-b2-a2)}
b=-6VEIL/{ap(L2-b2-a2)}
a=-6VEIL/{pb(L2-b2-a2)}
E=-pba(L2-b2-a2)/(6VIL)
I=-pba(L2-b2-a2)/(6VEL)
Voor L krijgen we een tweedegraads vergelijking.
(6VEI)·L+(pba)·L2- pba(b2+a2)
Met de abc-formule kan je daar waarschijnlijk twee oplossingen voor vinden, maar L moet dacht ik wel positief zijn. Dat zou je met een if opdracht in je Excel-bestand kunnen selecteren.
Succes.

ldr
zondag 14 oktober 2007

 Re: Re: Herschrijven 6 term onvolledig kwadraat (Buigingsformule) 

©2001-2025 WisFaq