Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oneindig, - oneindig en bestaat niet

Hoi!

Ik begrijp niet helemaal wannneer de uitkomst van een limiet nou oneindig, - oneindig of niet bestaat is.
Voorbeeldje:
1. lim 1-2x / x2-1
x\to1

Waarom bestaat deze niet?

Verder heb ik geleerd om een limiet van x naar oneindig bijvoorbeeld uit te rekenen door teller en noemer te delen door de hoogste macht van x. Maar dan kan ik nog niet tot een uitkomst komen:

2. lim x3-2 / 3x2+4x-1
x\to¥

wordt dan: 1-(2/x3) / (3/x)+(4/x2)-(1/x3)
Maar wat is nu het antwoord?

En ik begrijp ook niet helemaal hoe het dan moet bij bijvoorbeeld:

3. lim e^(x2-1)
x\to¥

4. lim sin (2x)
x\to¥

Alvast heel erg bedankt,

Groetjes Stephanie

Stepha
Student universiteit - zaterdag 13 oktober 2007

Antwoord

beste,

1) de limiet voor x gaande naar 1 van de functie 1-2x /x2-1
gaat naar -1/0, deze bestaat niet

Je kan dit intuïtief inzien doordat als je deelt door iets heel klein, dan wordt de breuk zeer groot, dus voor een bepaalde waarde van ''x'' zal de functie f(x) zeer groot worden, in dit geval x = 1 , maar als je deze grafiek plot, zie je dat de functie als je van rechts komt dat je naar -¥ gaat en als je van links komt, ga je naar -¥.

Het antwoord op de vraag wat f(1) is,
-¥ en +¥ zijn goed, dus oneindig.

2. lim x3-2/3x2+4x-1
x\to\infty

Er is inderdaad een stelling die zegt, dat als men de limiet naar oneindig neemt van een rationale functie of veeltermfunctie, mag men de hoogstegraadstermen overhouden.

Je schrapt alle termen in de noemer en teller tot de hoogstegraadsterm overblijft. in dit geval is dus :

lim x3-2/3x2+4x-1= lim x3/3x2
x\to\infty

= lim x/3=¥
x\to\infty


Om de limiet te weten, vul je eerst het getal waarnaar de limiet dient te gaan (bv. x \to 1), als dit een onbepaaldheid geeft, dus als je 0/0 of oneindig/oneindig zou krijgen, dan moet je rekenregels gebruiken.

Voor de vraag 3 : als x naar oneindig gaat, dan zal f(x) ook naar oneindig gaan.

vraag 4 : hint : sinus van een reel getal beeld dat getal af tussen -1 en 1, dit blijft eeuwig oscilleren, dus er bestaat geen limiet.
winny

(dank aan collega td voor de correctie)

wk
zaterdag 13 oktober 2007

 Re: Oneindig, - oneindig en bestaat niet 

©2001-2025 WisFaq