Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gemiddelde score berekenen met z tabel

je hebt een test gemaakt die moet onderscheiden op 5 gelijke groepen ( nivo's zijn : zwak,matig,gemiddeld,redelijk en goed). In een proefmeting werd gemiddeld 67 gescoord met een standaarddeviatie van 3,9.
Tussen welke scores komt het nivo "gemiddeld" te liggen?

Dorlei
Student hbo - donderdag 11 oktober 2007

Antwoord

Beste Dorleijn,

Ik neem aan dat je in elk niveau ongeveer evenveel mensen wil hebben.
Dan moet de kans om in het niveau "gemiddeld" te komen 0,2 zijn.
Dat betekent dat de kans om onder de bovengrens van "gemiddeld" te komen 0,6 is. (10% onder het gemiddelde en 10% erboven.)

Met de z-tabel berekenen:
Zoek op bij welke z-waarde geldt: P(Zz)=0,6.
Bereken vervolgens die z om in een bovengrens.

Het kan ook met je rekenmachine: Voor een TI kan dat alsvolgt:
Los op: y=normalcdf(67-x,67+x,67,3.9)=0.2

Op deze site vindt je hulpmiddellen bij kansberekening:
Hulpmiddelen - kansverdelingen, ggd, analyse, e.d.
Kijk bij "normale verdeling".
Vul m en s in . x laat je leeg en bij p vul je in p0,6.
Druk op het pijltje naar links en je ziet wat x is.

ldr
vrijdag 12 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq