Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen met drie onbekenden

hallo,

ik benbezig met Markov modellen. maar ik kom echt niet uit het oplossen van drie vergelijkingen en drie onbekenden. onderstaand drie vergelijkingen?

bA = 150 + 9/10 bA + 1/10 bB + 1/20 bC
bB = 200 + 1/10 bA + 4/5 bB + 1/20 bC
bC = 250 + 1/10 bB + 3/4 bC

Kan je me helpen? zelf dacht ik eerst beginnen met het oplossen van vergelijking bC. Maar dan loop ik al snel vast.. :(

ik hoor het graag.

gr mirjam

mirjam
Student universiteit - woensdag 10 oktober 2007

Antwoord

Hallo Mirjam

Breng eerst de onbekenden naar de linkerkant en de bekenden naar de rechterkant:
-1/10 bA + 1/10 bB + 1/20 bC = -150
1/10 bA - 1/5 bB + 1/20 bC = -200
0 + 1/10 bB - 1/4 bC = -250

Tel nu de eerste twee vergelijkingen bij elkaar op en je bekomt een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden.

Tel deze twee vergelijkingen bij elkaar op, bB valt dan weg en je vindt bC

Oplossing : bA=11000, bB = 7500 en bC = 4000

LL
woensdag 10 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq