Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijking

Ik heb een differentiaal vergelijking
dN/dt= 20e-0,4t

Hierbij is N(t) het aantal producten dat de werknemer per dag maakt, t weken na de start van zijn werk in deze fabriek en verder N(0)=0

b. Benader het aantal producten per dag als de werknemer 1 week in dienst is.
c. De oplossing van deze differentiaalvergelijking is van de vorm N(t)= c x (1-ept)

Ik ben erg lang geweest met deze vragen alleen ik kom er echt niet uit. Zou u me alstublieft hiermee willen helpen.

Groetjes

Natasc
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 10 oktober 2007

Antwoord

Begin eens met de tweede vraag.
Als de functie N oplossing is van de DV, dan moet dN/dt gelijk zijn aan 20.e-0,4t.
Differentiëren van N geeft dN/dt = c.-ept.p = -p.c.ept
Vergelijken met de gegeven dN/dt laat dan zien dat p = -0,4 en -p.c = 20.
Omdat daarmee c en p bekend zijn, is de functie N bekend en daarna is vraag 1 ook geen probleem meer.

MBL

MBL
woensdag 10 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq