\require{AMSmath} Deelbaar door 11 Hallo!Deze opdrachten kwam ik ergens tegen, mijn vraag is: hoe kan dit?"bedenk een getal van 2 cijfers, draai het getal om, tel de getallen bij elkaar op en dit getal is altijd deelbaar door 11"En dan is er nog één:"bedenk een getal van 2 cijfers, draai het getal om, trek de getallen van elkaar af en dit getal is deelbaar door 9"Bij voorbaat dank, Anne Anne Student hbo - zaterdag 6 oktober 2007 Antwoord Een getal van twee cijfers kun je schrijven als 10·a+b.Het omgedraaide getal is dan 10·b+a.1)Optellen: 10a+b+10b+a=10(a+b)+(a+b)=11(a+b). Dit getal is dus deelbaar door 11.2)Neem even aan a$>$b.Dan 10a+b-(10b+a)=10(a-b)+(b-a)=10(a-b)-(a-b)=9(a-b). Dit getal is dus deelbaar door 9. hk zaterdag 6 oktober 2007 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hallo!Deze opdrachten kwam ik ergens tegen, mijn vraag is: hoe kan dit?"bedenk een getal van 2 cijfers, draai het getal om, tel de getallen bij elkaar op en dit getal is altijd deelbaar door 11"En dan is er nog één:"bedenk een getal van 2 cijfers, draai het getal om, trek de getallen van elkaar af en dit getal is deelbaar door 9"Bij voorbaat dank, Anne Anne Student hbo - zaterdag 6 oktober 2007
Anne Student hbo - zaterdag 6 oktober 2007
Een getal van twee cijfers kun je schrijven als 10·a+b.Het omgedraaide getal is dan 10·b+a.1)Optellen: 10a+b+10b+a=10(a+b)+(a+b)=11(a+b). Dit getal is dus deelbaar door 11.2)Neem even aan a$>$b.Dan 10a+b-(10b+a)=10(a-b)+(b-a)=10(a-b)-(a-b)=9(a-b). Dit getal is dus deelbaar door 9. hk zaterdag 6 oktober 2007
hk zaterdag 6 oktober 2007
©2001-2024 WisFaq