Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lengte schroefdraad over afgeknotte kegel

Hallo,
In De uitslag van een afgeknotte kegel kon ik zien hoe een uitslag van een afgekotte kegel moet gemaakt worden maar wat ik me afvraag is, stel dat over de afgeknotte kegel een schroefdraad gelegd wordt van 1 (of x) omwentelingen, hoe de lengte hiervan dan berekend kan worden?
Alvast bedankt!

Maarte
Ouder - donderdag 4 oktober 2007

Antwoord

Beste Maarten,

Aardige vraag. Waarom wil je eigenlijk schroefdraad op een kegel maken?

Een spiraal met n omwentelingen op een kegel met hoogte h en straal R:
x = R*(1-t)*sin(2pnt)
y = R*(1-t)*cos(2pnt)
z = h*t
De lengte: òvan 0 tot 1Ö((dx/dt)2+(dy/dt)2+(dz/dt)2)dt
= òvan 0 tot 1Ö(R2(1+(2pn)2)+h2)dt
= Ö(R2(1+(2pn)2)+h2)

Valt nog mee. Groet. Oscar.

os
vrijdag 5 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq