Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52350 

Re: Driehoek in parabool

excuses voor het slordig opschrijven, maar ik bedoelde

x=0 en x=p, dat zijn de twee snijpunten van de parabool met de x-as en tevens het begin en einde van de basis van de driehoek. De basis is dus (p-0=p) p lang

rafael
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 3 oktober 2007

Antwoord

Je geeft als paraboolformule y = -x2 + px - p op en de x-as moet in (0,0) worden gesneden. Als je dus voor x de waarde 0 invult, moet er ook 0 uitkomen. Dat levert dan op 0 = -02 + p.0 - p en dús p = 0.
Maar dan is de paraboolformule helemaal bekend, namelijk y = -x2. Deze parabool heeft zijn top in de oorsprong liggen, zodat jij nooit de driehoek kunt krijgen die je hebt beschreven.
Er moet dus nog een foutje in je gegevens zitten.
Ik vermoed dat de formule gewoon y = -x2 + px moet zijn en om je te helpen, gebruik ik die maar als vervanger.
Uit -x2 + px = 0 volgt x(-x + p ) = 0 zodat de snijpunten met de x-as inderdaad bij x = 0 en bij x = p liggen.
Als we uitgaan van de gedachte dat p 0 is, dan is de lengte van je basis inderdaad gelijk aan p.
De top heeft als eerste coördinaat x = 1/2p (midden tussen 0 en p) en invullen in mijn formule geeft als y-coördinaat -1/4p2 + p.1/2p = 1/4p2.
De oppervlakte van de driehoek wordt dan 1/2.p.1/4p2 = 1/8p3 en als dit 10 moet worden, krijg je eerst p3 = 80 zodat p = 3Ö80.

Als p negatief mag zijn, dan verandert er trouwens niet zo heel veel. De lengte van de basis 0 - p = -p (wat dan weer positief is).
Verder moet je de uitleg gewoon kopiëren. Succes met je toets!

MBL

MBL
woensdag 3 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq