Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitwerkingen van verschillende integralen

Haloo allemaal.

Ik had een vraag of jullie me aub kunnen helpen. Ik moet van de volgende integralen de uitwerkingen hebben. Ik heb de antwoorden wel, maar niet de uitwerkingen..
Als iemand me kan helpen, Hartstikke bedankt!

$\int{}$(ln(x)/x) = 1/2·ln2(x) + c

$\int{}$(3x2+1)/(x3+x-3) = ln(|x3+x-3|) + c

$\int{}$(cos3(x)) = sin(x)-1/3sin3(x) + c

$\int{}$(tan(x)) = ln(sec(x)) + c

$\int{}$(xln(x)) = 1/2x2·ln(x)-1/4x2 + c

$\int{}$(x·e2x) = 1/4(2x-1)e2x + c

$\int{}$(ln(x)/x2) = (1/x)ln(x)-(1/x) + c

Echtwaar, jullie zouden me echt zo erg helpen!

Met vriendelijke groeten Tim

Tim
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 2 oktober 2007

Antwoord

1)1/x is de afgeleide van ln(X), dus: substitutie: u=ln(x)
Dan krijg je:$\int{}$u·u'dx=$\int{}$udu.

2)Substitutie: u=x3+x-3.
Dan krijg je: $\int{}$u'/udx=$\int{}$(1/u)du

3)cos3(x)=cos2(x)·cos(x)=(1-sin2(x))·cos(x).
Substitutie:u=sinx

4)tan(x)=sin(x)/cos(x).
Substitutie: u=cos(x)
Je krijgt dan -ln(cos(x))=ln(1/cos(x))=ln(sec(x))

5) Nu moet je partieel integreren: $\int{}$f'gdx=fg-$\int{}$fg'dx
Als f=1/2x2, dan f'=x en ln(x)=g

6)Weer partieel: e2x=f'=(1/2e2x)' en x=g
$\int{}$(1/2·e2x)·xdx=x·1/2·e2x-$\int{}$1/2·e2xdx

7)De laatste:Het antwoord moet naar mijn mening zijn: -(1/x)ln(x)-1/x+c
Weer net als bij opgave 5: g=ln(x) . f'=x-2, dus f=-1/x.

Zet zelf nog even de puntjes op de i.

Het gaat dus om substitutie en partieel integreren.

ldr
dinsdag 2 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq