Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossingskromme plotten

Hoi,

Ik heb een probleem met het plotten van oplossingskrommen. Ik krijg er nooit uit wat eruit zou moeten komen. Andere grafieken en rijen lukt me wel gewoon. Ik weet dan ook niet wat ik verkeerd doe tijdens het invoeren.

De opgave luidt als volgt:
Gegeven is het dynamische model (dy/dt) = 10 - 0,1y2 met y(0)=50
a. Schets de oplossingskromme op het domein [0,2]. Neem stapgroott 0,01.

Bij u(n) vul ik dan het volgende in op de GR:
u(n-1)+(10-0,1u(n-1)2)·0,01
bij u(nMin)=50
nMin=0

Vervolgens plot de GR niet wat ik heb ingevoerd. De tabel is wel zichtbaar, maar de waarden verschillen.
Wat doe ik precies verkeerd?

Lisann
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 september 2007

Antwoord

Dan maar eens even een handmatig tabelletje van wat je zou moeten krijgen:



Dus de eerste 3 waarden die in je tabel zouden moeten verschijnen zij 50, 47.6 en 45.434.
Als deze drie onder elkaar verschijnen in je tabel dan heb je de rij goed ingevoerd.
Dan is vervolgens de vraag of je wel de juiste plotmodus hebt gekozen (Moet Time zijn) en of je het window juist hebt ingesteld.
Bedenk ook dat het interval [0,2] in dit geval betekent dat n gaat van 0 tot 200. Dus bij n=1 hoort t=0.01.

hk
zaterdag 29 september 2007

 Re: Oplossingskromme plotten 

©2001-2025 WisFaq