Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken

Een handelaar koopt voor 25600 fr laken. hij verkoopt er 3/4 van voor 360fr per meter, 1/5 voor 400 fr per meter en de rest voor 380 fr per meter zo heeft hij een winst van 3920 fr. hoeveel meter laken had hij gekocht?

jt
2de graad ASO - donderdag 7 november 2002

Antwoord

Eerst 'de rest', dat is dus 1 - 3/4 - 1/5 = 1 - 19/20 = 1/20
Noem het aantal gekochte meters 'm', dan moet gelden:
3/4·m·360 + 1/5m·400 + 1/20·m·380 = 25600 + 3920
1080/4·m + 400/5·m + 380/20·m = 29520
(1080/4 + 400/5 + 380/20)·m = 29520
(270 + 80 + 19)·m = 29520
369·m = 29520
m = 29520/369
m = 80

Je kan dit controleren door het terug te rekenen.

M.v.g.

PHS
donderdag 7 november 2002

©2001-2024 WisFaq