Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaal vergelijking oplossen van afkoelproces

Een proces of object koelt af volgens de afkoelingswet van Newton.

- De afkoelsnelheid op tijdstip t = -T'(t) ('= afgeleide)
- Het tempverschil tussen object en omgeving is (T(t)-20) waarbij het getal 20 de omgevingstemperatuur is.

· De afkoelingswet van Newton: De afkoelsnelheid is evenredig met het temperatuurverschil tussen voorwerp en omgeving.

De eerste vraag is: Druk dit uit in een Differentiaal vergelijking?
Het antw:

-T'(t)= (T(t)-20)·C

De tweede vraag:
Los deze Differentiaal vergelijking op? De randvoorwaardes zijn C= 2.00-1 (uur) & T(0) = 100graden celcius.

Dit is de vraag waarbij het misgaat. Hoe los ik dit op?

Alvast hartelijk dank voor jullie reactie!

gr
Edwin Denissen

Edwin
Student hbo - woensdag 26 september 2007

Antwoord

Schrijf de afgeleide als een differentiaalquotiënt:

dT/dt = -1/2.(T-20)

Scheiding van de variabelen geeft :
dT/(T-20) = -1/2.dt

De twee leden integreren geeft dan:
ln(T-20) = -1/2.t + C1
of
T-20 = C2.e-1/2.t met C2 = eC1

Uit T(0) = 100 volgt C2 = 80

Dus : T = 20 + 80.e-1/2.t

LL
donderdag 27 september 2007

 Re: Differentiaal vergelijking oplossen van afkoelproces 

©2001-2024 WisFaq