Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken

tijdens een volksfeest word bier van 't vat getapt. de eerste dag drinkt men 2/5 van dat vat leeg. de tweede dag wordtvan de rest 4/5 gedronken.nu is er voor de derde dag nog 15l in het vat. wat was de totale inhoud?

jt
2de graad ASO - donderdag 7 november 2002

Antwoord

Noem de inhoud van het vat I. Dan geldt dus:
I - 2/5·I = wat er overblijft na de 1e avond.
I - 2/5·I - 4/5·(I - 2/5·I) = wat er overblijft na de 2e avond, ofwel:
I - 2/5·I - 4/5·(I - 2/5·I) = 15
I - 2/5·I - 4/5·I + 8/25·I = 15
I - 10/25·I - 20/25·I + 8/25·I = 15
I - 22/25·I = 15
3/25·I = 15
I = 15/(3/25)
I = 125 liter
Dit is merkwaardig want een normaal fust is 50l en de grote vaten zijn vaak 1000 liter.
Korte controle:
2/5·125 = 50 (is er dus gedronken op de 1e avond)
4/5·(125 - 50) = 60(is er dus gedronken op de 2e avond)
Er is nog in het fust: 125 - (50 + 60) = 125 - 110 = 15
Klopt.

M.v.g.

PHS
donderdag 7 november 2002

©2001-2024 WisFaq