Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52209 

Re: Elementen betekenis in matrices

Ik heb het gelezen maar misschien is het idd handiger om de opgave er maar helemaal bij te zetten.
K=  rente+  kap   groei     G=    A    B     C
A(12.5 8.4 5.6 ) rente+(3.2 25.2 12.6)
B(14.6 21.3 10.8) kap (5.3 33.1 10.7)
C(5.6 18.3 22.4) groei (1.8 41.2 19.1)
K= aantallen klanten
G= gemiddelde bedragen bij de banken A,B,C
bereken de elementen van K·G en G·K die betekenis hebben.

Maddie
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 september 2007

Antwoord

Als je K·G berekent dan krijg je een matrix die er zo uit ziet:

q52212img1.gif

Maar alleen de elementen op de diagonaal slaan ergens op... Waarom zou je het aantal klanten van bank B (per soort rekening) willen vermenigvuldigen met het gemiddelde bedrag van klanten van A (per soort rekening)? Dat heeft (zou je kunnen zeggen) geen 'echte' betekenis.

q52212img3.gif

Alleen de elementen op de diagonaal hebben betekenis. Die betekenis is dan het totaal bedrag per bank

Als je G·K berekent dan krijg je een matrix die er zo uit ziet:

q52212img2.gif

Maar waarom zou je de gemiddelde bedragen van bank A vermenigvuldigen met het aantal klanten van bank B? Dat lijkt niet erg zinvol... (net als bij K·G). Dus alleen de elementen op de diagonaal hebben betekenis. De betekenis is dan het totaal bedrag per rekeningsoort.

q52212img4.gif

Hopelijk helpt dan een beetje...

WvR
woensdag 26 september 2007

©2001-2024 WisFaq