Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken

De leerlingen van een school willen de directeur een geschenk aanbieden. Als elke leerling 20 fr betaalt, dan is dat 2620 fr te weinig. als elke leerling 30 fr betaalt, dan is dat 2500 fr teveel. hoeveel leerlingen zijn er op school?
(hoeveel heeft dat geschenk gekost?)

jelle
2de graad ASO - donderdag 7 november 2002

Antwoord

Je ziet dat de 10 fr extra per leerling een bedrag van 2620 + 2500 = 5120 fr oplevert.
Conclusie: het aantal leerlingen is 5120 : 10 = 512

Nu nog de prijs van het geschenk. Dat haal je nu simpel uit jouw eerste gegeven, de prijs is: 512·20 + 2620 = 12860 fr.
Je kan met het laatste gegeven nog even controleren of het klopt: de prijs is ook 512·30 - 2500 = 12860, het klopt dus.

jr
donderdag 7 november 2002

©2001-2025 WisFaq