Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente berekenen in een annuïteit

Stel: ik stort gedurende L jaren T keer per jaar een bedrag P op een spaarrekening met een bepaald rendement. Ik heb ook nog een startkapitaal ter grootte van E.

En stel dat ik mijn eindkapitaal V als volgt bereken:

P = Periodieke Inleg
E = Eenmalige Inleg
R = Rendement/100 + 1
L = Looptijd (in jaren)
T = Termijnen (aantal keer inleggen per jaar)

RT = Exp(LN(R)/T)
LT = L*T
V = (E * (RT^LT)) + (P * (RT - (RT^(LT+1))) / (1 - RT))

Probleem:
Hoe herschrijf ik nu deze formule zodat deze niet het eindkapitaal berekent, maar het rendement R??

Of te wel: R = ................. ????

Michiel.

Michie
Iets anders - donderdag 7 november 2002

Antwoord

Hoi,

Dit kan je niet in een gesloten formule uitdrukken...
Je kan enkel numerisch voor bepaalde waarden van alle parameters (behalve R) een benadering voor R bepalen.
Wellicht bestaan er benaderingsformules, maar vandaag de dag is een computer (heel goeie rekenmachine) nodig.

Groetjes,
Johan

andros
vrijdag 8 november 2002

©2001-2024 WisFaq