Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 52135 

Re: Formule van vergelijking verkrijgen uit data

Hoe kom ik achter p, q en r dan? Misschien is mijn vraag niet goed geformuleerd.

Ik weet alleen van deze 3 series alledrie de waarden. Normaal gesproken weet ik alleen A en B. Ik vraag me dus eigenlijk af of ik met deze 3 "bekende" series een formule kan distilleren om (misschien zelfs met een error marge als het niet anders kan) C te berekenen.

Dus nu weet ik alleen A = 390 en B = 400. Kan ik dan achter C komen aan de hand van het verband dat we gevonden hebben in de 3 bekende series?

Bedankt voor et supersnelle antwoord trouwens!

Jw
Student universiteit - woensdag 19 september 2007

Antwoord

Dat kan je alleen als je een of andere vorm van dat verband voor opstelt! Het is onmogelijk om uit een paar meetwaarden een volledige formule te distilleren zonder extra beperkingen op te leggen: door twee punten gaan bijvoorbeeld oneindig veel krommen, maar als je de beperking oplegt dat het een rechte moet zijn, is er maar 1.

In jouw voorbeeld kan je proberen een vlak te trekken door de drie gegeven punten, want zo is er maar een. De precieze waarden van p, q, r en s bekom je door de waarden voor A, B en C die je ter beschikking hebt, in te vullen en het bekomen stelsel op te lossen naar p, q, r en s. Zonder daar dieper op in te gaan mag je s=1 stellen.

Los dus p, q en r op uit

308p + 95q + 12,27r = 1
341p + 47q + 16,56r = 1
354p + 57q + 13,46r = 1

Dat geeft

p = 0.001784648083
q = 0.002663827408
r = 0.016076999729

Nu kan je uit elke andere willekeurige twee gegeven variabelen de derde halen, maar ik herhaal, enkel in de veronderstelling dat het vooropgestelde verband geldt, en dat is natuurlijk alleen te rechtvaardigen met behulp van context (fysische/economische/... wetmatigheden).

cl
woensdag 19 september 2007

©2001-2024 WisFaq