Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een hogeregraadsvergelijking

Beste meneer, mevrouw,

Hoe los je deze vergelijking op?
0,5x3-2x2-4x+8=-0,5x3+2x2-8 (Zover kom ik...)
0,5x3+0,5x3-2x2-2x2-4x+8+8=0
x3-4x2-4x+16=0.

Alvast bedankt en hopelijk kunt u me helpen,
Groetjes,
Linda.

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 16 september 2007

Antwoord

Beste Lina,

Globaal zijn er twee manieren. Als je één oplossing kunt vinden (b.v. x=0, 1, 2, etc uitproberen) kun je daarna met een staartdeling een tweedegraads vergelijking maken. Zie: Ontbinden in factoren

Lukt dit niet dan kun je de formule van Cardano proberen. Maar, dat is bijna altijd veeeeeeel moeilijker. Gelukkig werkt de eerste mogelijkheid in dit geval prima.

Succes. Oscar

os
zondag 16 september 2007

 Re: Een hogeregraadsvergelijking 

©2001-2024 WisFaq