Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vermenigvuldigen en delen van machten

Ik moet voor een instaptoets dit doen:

vereenvoudig en laat geen negatieve exponenten in het antwoord staan

p2 x 3p5 maar ik weet niet meer hoe het gaat...

en zoiets als dit (a2b)4/(ab2)3 ?

Help graag!

M
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 11 september 2007

Antwoord

Bij de eerste opgave gebruik je dat je machten met gelijk grondtal kan vermenigvuldigen door de exponenten op te tellen:

ga·gb=ga+b

Zie 1. Rekenregels machten en logaritmen.

Dus p2·3p5=3p7

Als je dat moeilijk vindt kan je zaak ook helemaal uitschrijven. Omdat je weet dat bij vermenigvuldigen de 'volgorde' niet uit maakt kan je gemeenschappelijke factoren bij elkaar nemen:

p2·3p5=p·p·3·p·p·p·p·p=3·p·p·p·p·p·p·p=3p7

Bij de tweede opgave kan je gebruiken dat je bij een breuk de teller en noemer kan delen door gemeenschappelijk factoren. Dus dat zou op deze manier kunnen:

q52034img1.gif

Hopelijk helpt dat. Ik zou zeggen bestudeer nog 's een keer de 1. Rekenregels machten en logaritmen. Probeer te begrijpen waarom die regels zijn zoals ze zijn en overtuig je van de onvermijdelijkheid er van.

WvR
dinsdag 11 september 2007

©2001-2024 WisFaq