Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Telproblemen

hiernaast een tabel,,

van de 18- 25 25-40 40 en ouder totaal
man= 8 20 8 36
vrouw= 12 16 5 33
totaal= 20 36 13 69

hoeveel achttallen zijn er met uitsluitend mannen ?

vier mannen ?
twee personen uit de jongste leeftijdsgroep en een uit de oudste leeftijdsgroep

meer dan zes personen uit de middelste leeftijdsgroep

twee vrouwen uit de middelste leeftijdsgroep ?

dit is de complete vraag, maar ik weet niet hoe ik het moet aan pakken wat ik precies moet doen, als ik het belangrijkste weet waarme ik daar kan gaan op de vraag !!

Dunja
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 11 september 2007

Antwoord

Dunja,

ALs je hier bedoelt: hoeveel verschillende 8-tallen kan je kiezen uit die 36 mannen, dan is dat (36 boven 8) of (36 nCr 8)=36!/(8!x28!) .

Zie telproblemen bij combinaties:
1. Telproblemen

Maar als ze bedoelen, hoeveel verschillende 8-tallen mannen met verschillende samenstelling van leeftijdsgroepen, dan wordt het lastiger...
Ik denk echter dat ze het bovenstaande bedoelen.

Twee uit de jongste, één uit de oudste en blijkbaar één uit de middelste leeftijdsgroep.
Twee uit de joungste groep: Twee kiezen uit 20, dat kan op 20 boven 2 manieren.
=20!/(2!x18!)
Eén uit de oudste, dat kan op 13 manieren. En dan nog één uit de middelste groep:Dat zijn er 36.
Nu die getallen met elkaar vermenigvuldigen.

Meer dan 6 uit de middelste groep. Maar hoeveel totaal? Zo kan je dat niet berekenen.

Twee vrouwen uit de middelste leeftijdsgroep. Nou, hoeveel zijn er in die groep? En daar moet je er twee van kiezen. Dat kan je wel berekenen denk ik!

Of bedoelen ze dat het bij alle vragen om 8-tallen gaat??
Als dit niet is wat je bedoelt, geef dan iets nauwkeuriger aan waar het om gaat.
Succes.

ldr
dinsdag 11 september 2007

©2001-2024 WisFaq