Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Y-top formule

geachte helpers,

ik moet voor een schoolopdracht de afleiding geven van de
y-top formule, y = c - b2/4a. Deze moet ik afleiden door de Xtop-formule in te vullen in ax2+bx+c. Dit lukt mij echter niet, waardoor ik jullie graag zou willen vragen dit nauwkeurig voor mij voor te doen.

Bij voorbaat dank,

Rafael

rafael
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 8 september 2007

Antwoord

Hallo

Je weet dat de X-waarde voor de top gelijk is aan x = -b/2a

Dit invullen in y = ax2+bx+c geeft

y = a(-b/2a)2 + b(-b/2a) + c

y = a(b2/4a2) - b2/2a +c

y = b2/4a - 2b2/4a + c

y = - b2/4a + c

LL
zondag 9 september 2007

©2001-2024 WisFaq