Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Arctangens in formule oplossen

Hoi Wisfaq,

ik wil graag 2 formules in elkaar voegen

formule 1:

arctan(x/y)=a
en
14-((x-10)/15)=a

uiteindelijk wil ik x weten waar bij ik y invoer.

dus x= .......y.......

wat ik me nog kan herinneren van de lessen (is alweer een hele tijd geleden) is dat ik deze twee moet vergelijken om de snijpunten te kunnen vinden.
helaas weet ik niet meer hoe tangens of arctangens in dit verhaal werkt.
ik heb op vraagbaak al gezocht, om alleen een formule te vinden die vergelijkbaar was met de mijne, alleen niet oplosbaar . alleen mogenlijk door benaderen enzow.

kunnen jullie mij hier een handje in helpen?

groetjes Antoine

Antoin
Student hbo - woensdag 5 september 2007

Antwoord

Beste Antoine,

Het onderstaande antwoord kan veel beter. Met dank aan collega ldr. Als je y weet is het weliswaar niet mogelijk om eenvoudig x te berekenen. Daarvoor moet je namelijk het snijpunt tussen een rechte lijn en een (arc)tan zoeken. Maar andersom kan het wel. Als je x weet kun je alfa berekenen (met de tweede vgl) en vervolgens krijg je met de eerste vgl: y = x/tan(alfa). Je kunt nu b.v. een grafiek van y tegen x tekenen. Dan kun je heel eenvoudig voor elke gewenste y de x aflezen.

Groet. Oscar

Precies wat je zegt. Helaas is er geen eenvoudige formule om x uit te rekenen. Je kunt je formules nog wel wat vereenvoudigen, maar dat helpt niet zo veel.
Inderdaad moet je de snijpunten van arctan(x/y) en 14-((x-10)/15) vinden (waarbij je voor y een getal invult). Dat gaat het eenvoudigst door de twee grafieken te tekenen (b.v. met excel of je GR) en het snijpunt op te zoeken. Als je snel de getallen wil weten kun je een benadering zoeken (b.v. met de GR).

Groet. Oscar.

os
zaterdag 8 september 2007

©2001-2024 WisFaq