Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kosten lening berekenen

Beste,

Kan u mij helpen met het volgende probleem.
Ik moet het volgende uitrekenen: ik leen 55000euro met een intrest van 6% deze lening loopt over 9 jaar. Hoeveel moet ik maandelijks betalen? En hoeveel gij ik in het totaal betaald hebben na 9 jaar?

Dan moet ik nog een het zelfde probleem uitrekenen maar nu heb ik tijdens de 2 jaar twee keer de kans om 10000euro terug te storten. de eerst 10000euro word na 1 jaar gestort de tweede 10000euro na 6 jaar. Hoeveel moet ik maandelijks betalen? En hoeveel gij ik in het totaal betaald hebben na 9 jaar?

Ik ben opzoek naar de formules die ik moet gebruiken. Ik hoop dat u mij kunt helpen.

Vriendelijke Groeten,

Ward

Ward G
Overige TSO-BSO - donderdag 30 augustus 2007

Antwoord

Beste W.G.

Als het gaat om een annuïteiten hypotheek, waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, bestaande uit rente en aflossing, zie dan:

Hoe bereken ik de annuiteiten?

Als je alles per maand berekent, dan geldt: maandelijkse rente=1,061/12.
In de formule gebruik je dan n= aantal aflossingstermijnen=12x9=108.

Om te berekenen wat je moet betalen als je na een jaar extra 10000 euro aflost:
Bereken dan de resterende schuld na een jaar.
Dat is a-55000x0,06.
Hierin is a de jaarlijkse annuiteit, berekend volgens de formule gegeven in bovenstaande link.
Trek daar 10000 vanaf en je hebt de nieuwe schuld, waarover je nu nog 8 jaar rente en aflossing moet betalen.
Bereken hiermee de nieuwe annuiteit.
Na nog eens 5 jaar ga je weer extra aflossen. Dan moet je weten hoeveel aflossing je al hebt betaald. Die jaarlijkse aflossing is een exponentiele functie met groeifactor 1,06. Het totaal is de som van een meetkundige reeks. Zie:

Aflossings- en intrestdeel bij annuïteiten

Vervolgens bereken je weer de overgebleven schuld en de nieuwe annuiteit voor de resterende 3 jaar.

Als dit niet precies is wat je bedoelt, of je komt er nog niet uit, vraag dan gerust verder!
Succes.

ldr
maandag 3 september 2007

©2001-2024 WisFaq