Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hoi!

Ik heb de som -5a3b3c + 125 abc moeten ontbinden in factoren. Ik kwam uit op -5abc (ab+5) (ab-5). Het antwoordenboekje zegt echter 5abc(5+ab) (5-ab). Is mijn antwoord ook goed, of is het antwoordenboekje beter? Waarom?

Hoe moet ik ((a2+ab)/(a2-b2)) +(a-1) en ((a)/(a2-4))-((2)/(4-a2)) onder één noemer brengen en vereenvoudigen? Ik kom bij de eerste uit op (a(a2+b) - b2(a-1))/((a+b)(a-b)), maar verder kom ik niet... Bij de tweede kom ik uit op (-2a2-8+4a-a3)/(-a3+8a3-16)...

Alvast ontzettend bedankt!
Birgit


P.s. Is er een maniertje om snel antwoorden te vinden als je moet ontbinden in factoren? Want het duurt bij mij zo lang...

Birgit
Student universiteit - dinsdag 21 augustus 2007

Antwoord

Voor de eerste som zijn beide antwoorden hetzelfde want -(ab-5) = (5-ab)

Als je de teller van de volgende som uitwerkt vind je:
a3 - ab2 + ab + b2 = a(a2-b2) + b(a+b) = a(a+b)(a-b) + b(a+b) =
(a+b)(a2-ab+b)
De noemer is (a+b)(a-b)
Na deling door (a+b) vind je : (a2-ab+b)/(a-b)

Dit kun je eventueel nog schrijven als a + b/(a-b)

Voor de laatste som schrijf je -2/(4-a2) als 2/(a2-4). En de noemers zijn dus gelijk.
Op gelijke noemer wordt dit dus: (a+2)/(a2-4) = 1/a-2

LL
dinsdag 21 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq