Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud en zwaartepunt van een tetraeder

De inhoud van een tetraeder is 1/12·a3·Ö2 , waarbij a de lengte van de ribben is. Is het ook mogelijk om m.b.v. integreren de inhoud van dit lichaam herleiden? Zo ja, kunt u een aanzet geven van hoe ik dit moet aanpakken...
Alsvast bedankt.

Carlos
Student hbo - zaterdag 18 augustus 2007

Antwoord

Je weet dat als a = de lengte van de ribbe
hoogte van de tetraeder = Ö(2/3).a (*) en
oppervlakte van het grondvlak = Ö3/4.a2

Leg nu de tetraeder is een xyz-assenstelstel zodat de top samenvalt met de oorsprong en het grondvlak loodrecht staat op de x-as.

Voor een willekeurige x-waarde (hoogte) bepalen we nu de oppervlakte van de doorsnede.
De lengte van de ribbe is dan b = Ö(3/2).x (zie (*))
De oppervlakte van de doorsnede is dan Ö3/4.b2 = 3Ö3/8.x2

De inhoud van een elementair prismaatje met hoogtre dx = 3Ö3/8.x2.dx

De bepaalde integraal met x gaande van 0 tot h = Ö(2/3).a geeft dan de inhoud.

LL
zondag 19 augustus 2007

 Re: Inhoud en zwaartepunt van een tetraeder 

©2001-2024 WisFaq