Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Als p een oneven priemdeler van n=1+x², dan p=1 mod 4

Geachte wisfaq,

Mijn vraag is de volgende. Hoe bewijst men: Als p een oneven priemdeler is van het getal n=1+x2 met x element van, dan is p=1 mod 4.

Met vriendelijke groet

Jim
Student universiteit - zaterdag 18 augustus 2007

Antwoord

Beste Jim,

Als p oneven, dan p-1=2t.
Als nu t even , dan voldoet p aan 1 mod4
p is priem en deler van n=x2+1, dan is p geen deler van x2 en ook niet van x.Dus g.g.d.(x,p)=1
Dan geldt volgens de kleine stelling van Fermat:
x^(p-1)=1 mod p.
Verder geldt: n=x2+1=0 modp (p deler van n),dus:
x2=-1 modp.

We krijgen dan:
xp-1=x2t=(x2)t=(-1 modp)t=1 modp
Dat laatste kan alleen als t even.
q.e.d.
Succes.

ldr
zaterdag 18 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq