Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitwerking oefening

Ik zit momenteel vast bij de uitwerking van de volgende oefening :

10.((1,05x) - 1))/0.05 = ((1,1x)-1)/0,1

we zoeken hierbij naar x

Alvast bedankt,

Peter
3de graad ASO - vrijdag 17 augustus 2007

Antwoord

Het ziet er naar uit dat het hier gaat om twee meetkundige reeksen.
Je kan het in iedergeval vereenvoudigen tot:
20·1,05x=1,1x+19
Algebraisch geldt natuurlijk de oplossing x=0, maar die oplossing zal je waarschijnlijk minder interesseren.
We kunnen helaas niet elke vergelijking algebraisch oplossen. Dat is ook het geval met deze vergelijking.
Je zal dus een numerieke oplossing moeten zoeken.
Als het inderdaad gaat om een reeks, dan is x een geheel getal en is er verder geen oplossing.
Als ongelijkheid kan je dan natuurlijk wel een oplossing vinden!
Hoop je hiermee van dienst te zijn geweest.

ldr
zaterdag 18 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq