Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken u1 en u10

Ik heb een vraag over rijen maar ik dan deze helaas nergens beantwoord vinden op deze site hoewel het relatief simpel is.

Bij iets dergelijks als:
Un= een meetkundige rij
gegeven zijn U3=18 en u8=4374
Bereken u1 en u10 en geef de recursie/rangnummer-formule voor Un. raak ik het kwijt...

In mijn boek staat nergens uitgelegd hoe je dit moet doen

Mick
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 16 augustus 2007

Antwoord

Beste Mick,
Voor een meetkundige rij geldt de directe formule: un=a·r(n-1).
De recursieformule is dan:un+1=un·r, met u1=a.
Als je u3en u8 kent, dan kan je met u8/u3=r5 de reden r berekenen. Daarmee heb je dus al de recursieformule!
Nu nog de beginterm a. Maar als je u3 kent, dan hoef je die maar door r2 te delen om a te krijgen!
Daarmee heb je ook de directe- of rangmummerformule en kan je elke willekeurige term direct berekenen.
Succes!

ldr
donderdag 16 augustus 2007

©2001-2025 WisFaq