Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de parabool

Beste Wisfaq, ik citeer een stuk van een uitleg uit de oude vraag:

-Zoals ik eerst al zei kan je ook vertrekken van een andere standaardvorm, namelijk: y-q = a(x-p)2.

Hierin is het punt (p,q) de top, dus daar kan je direct (1,2) voor invullen. Dan blijft nog een vergelijking met a over. Invullen van het punt P geeft je een vergelijking in één onbekende om a te bepalen. Uiteraard moet het resultaat hetzelfde zijn als met de eerste methode.

Nu zit ik met een soort gelijke som te werken, alleen ik snap niet hoe het hier uitgewerkt zou moeten worden (vinden van een 2e graadsvergelijking waarvan 2 coördinaten zijn gegeven waarvan 1 de top). T=(3,0) en P=(2,1), na het invullen kom ik op a=-1/8 maar hoe moet ik b en c bepalen?

Ron
Student universiteit - vrijdag 10 augustus 2007

Antwoord

De topvergelijking van een parabool is y=a(x-xtop)2+ytop.
Invullen van de top T(3,0) levert: y=a(x-3)2+0, dus y=a(x-3)2
Nu P(2,1) invullen 1=a(2-3)2, waaruit volgt a=1.
De vergelijking is dan: y=(x-3)2

hk
vrijdag 10 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq