Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogeremachtswortels in standaardvorm

Beste Wisfaq,

Hoe bereken je ( 4Ö 2/27) of ( 3Ö 1/4) ? Er moet uitkomen: ((1/3)·4Ö6) en (1/2·3Ö2). Ik begrijp alleen niet hoe men hierbij komt, en ik weet niet welke tussenstappen ik moet gebruiken!

Alvast bedankt,
Birgit

Birgit
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 10 augustus 2007

Antwoord

Dag Birgit,

Het is allicht de bedoeling dat onder de Ö een zo laag mogelijk, geheel getal blijft staan. Dus moet je eerst de noemer die in de Ö staat, wegwerken. In de eerste opgave is die noemer 27=33. Echter, je neemt hiervan een vierdemachtsÖ, dus met die derdemacht kan je nog niet veel doen. Mocht er 81=34 staan, dan kon je wel weg, want de vierdemachtsÖ daaruit is gewoon 3. Dus gaan we, binnen de Ö, teller en noemer vermenigvuldigen met 3. Je krijgt dan:

4Ö(2/27) = 4Ö(6/81) = 4Ö(6)/4Ö(81) = 4Ö(6)/3.

Je tweede opgave kan op dezelfde manier: met welke factor moet je de noemer (4) die in de derdemachtsÖ staat aanvullen, opdat je een derdemacht zou krijgen? Vermenigvuldig teller en noemer met datzelfde getal en je zal net als in de eerste oefening kunnen vereenvoudigen zodat de noemer geen Ö meer bevat.

Groeten,
Christophe.

Christophe
vrijdag 10 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq