Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deel bewijs formule van binet

Hoi,

Ik moet de formule van binet bewijzen maar ik strand bij een deel daarvan:

p·an(a2-a-1)+q·bn(b2-b-1)=0 met p$ \ne $0, q$ \ne $0 en a$>$b

Waarom volgt hier nu uit dat a2-a-1=0 en b2-b-1=0?

Alvast bedankt

Laura
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 8 augustus 2007

Antwoord

Die conclusie kan je alleen trekken als het bovenstaande verband moet gelden voor elke n in . Bekijk eerst dit voorbeeld. Stel dat

r xn = s yn

Door het ophogen van n tot n+1 wordt het linkerlid x keer groter en het rechterlid y keer groter. Twee mogelijkheden:

1) als beide leden verschillend zijn van nul, dan zal x gelijk aan y moeten zijn om het verband voor elke n te laten kloppen, anders zou de gelijkheid voor n plots een ongelijkheid worden voor n+1.

2) als beide leden gelijk zijn aan nul (ofwel omdat x=y=0, ofwel omdat r=s=0), dan is het niet erg dat x en y verschillend zouden zijn, het resultaat van de ophoging is dat beide leden nul blijven. (0.x = 0.y = 0, ook als x en y verschillend zouden zijn).

In jouw situatie valt de eerste mogelijkheid (en een deeltje van de tweede mogelijkheid) weg omdat gegeven is dat a en b niet aan elkaar gelijk zijn. Het zijn dus de coefficienten "r" (=p(a2-a-1)) en "s" (=q(b2-b-1)) die nul moeten zijn. En aangezien p en q zelf niet nul zijn, zal dat aan de andere factoren moeten liggen...

cl
woensdag 8 augustus 2007

©2001-2024 WisFaq