Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarde p

Voor welke waarde van p heeft de vergelijking px2-10x+p=0 precies één oplossing?

Hoe los ik deze vraag op??

Selma
Student hbo - donderdag 26 juli 2007

Antwoord

Laat ons eerst de discriminant berekenen : b2 - 4 a c = (-10)2-4p·p = 100-4p2

We weten dat, Als de discriminant gelijk is aan 0, de kwadratische vergelijking 1 oplossing heeft in x, bij de berekening van de discriminant zien we dat deze nog afhangt van p

Het doel is, een ''p'' te vinden zodat als ik deze invul in ''100 - 4 p2 '' dat deze vergelijking gelijk is aan 0. Dan is de discriminant gelijk aan 0 en heeft deze vergelijking 1 oplossing!

Dus : 100 - 4p2 = 0
100 = 4p2
100/4 = p2
Ö25 = p

dus p = 5 en p = -5

in dat geval, als je die waarden in de vergelijking voor de discriminant invult, is de discriminant ook gelijk aan 0, en heeft de kwadratische vergelijking waarmee we begonnen 1 oplossing!

winny

wk
donderdag 26 juli 2007

©2001-2024 WisFaq