Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nauwkeurigheid van een reeks

Ik heb de meeste antwoorden uitgebreid gelezen, maar de mijne niet gevonden. Mijn vraag is: hoe weten we zeker dat de termen die we met een benadering vinden -bijvoorbeeld de zoveelste decimaal van pi - ECHT een decimaal van pi is. En hiermee verband houdend: als we de echte waarde van pi (nog) niet weten hoe weten we dan de fout die gemaakt wordt?

Hans
Iets anders - vrijdag 20 juli 2007

Antwoord

In het algemeen weten we de fout niet exect maar kunnen we hem afschatten. Bijvoorbeeld bij de reeks van Leibniz voor $\pi$/4: 1-1/3+1/5-1/7+1/9-1/11+...;
Noem de partiele som 1+-1/3+...+(-1)n/(2n+1) even Sn. Als n even is geldt Sn$>\pi$/4$>$Sn+1; zo volgt dat |Sn-$\pi$/4|$<$1/(2n+3). Op die manier kun je zien hoe goed Sn als benadering van $\pi$/4 is.
Voor andere reeksen kan het afschatten ingewikkelder zijn maar zo krijgen we informatie over de nauwkeurigheid van de benaderingen.
In het bovenstaande geval weten we, bijvoorbeeld, dat S1000 dichter dan 1/2003 bij $\pi$/4 ligt en dus twee correcte decimalen geeft.

kphart
zaterdag 21 juli 2007

©2001-2024 WisFaq