Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Familie van lijnen bedenken die raakt aan een parabool

Een familie van lijnen bedenken, waarvan elke lijn een raaklijn is aan de parabool y=2x2-3.

Alvast bedankt.

Sem
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 juli 2007

Antwoord

Neem een willekeurig punt P op de parabool. De coördinaten van P met x=p zijn (p,2p2-3) en de richtingcoëfficiënt van de raaklijn in P is gelijk aan 4p. De raaklijn heeft als vergelijking y=4p·x+b, maar dan moet (p,2p2-3) er wel aan voldoen... invullen! En daarmee kan je b bepalen en kan je een vergelijking geven van de raaklijn in punt P.
Zou het daarmee lukken denk je?

WvR
zondag 15 juli 2007

 Re: Familie van lijnen bedenken die raakt aan een parabool 

©2001-2024 WisFaq