Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zoeken optimum van parabool

Ik heb de volgende formule van een parabool:

y = -198,28x2 + 26400x + 228648

Hoe vind ik het hoogste punt (het maximum) van deze parabool? Hoeveel moet x zijn zodat y maximaal is?

Maartj
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 5 november 2002

Antwoord

Het gaat hier over een (berg) parabool en dan kun je kiezen uit 3 mogelijkheden:

1) Misschien heb je kennis gemaakt met de formule xtop = -b/2a
In dit geval: x = -26400/-396,56
Dit helaas niet zo heel mooie getal vul je nu in het functievoorschrift in.

2) Bepaal de afgeleide van de functie, stel die gelijk aan 0 en vul weer in de functie in.
De afgeleide is: f'(x) = -396,56x + 26400.

3) De goedkoopste manier is natuurlijk: tik de formule in je GR in en laat het apparaat het maximum bepalen.

MBL
dinsdag 5 november 2002

©2001-2024 WisFaq