Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van formules en berekenen van seriegrootte

Een meubelfabrikant fabriceert in zijn fabriek verschillende type stellingkasten. Deze kasten worden in series van q stuks gemaakt. Steeds, als er een andere type stellingkast gemaakt wordt, moeten drie machines opnieuw afgesteld worden: de freesmachine, de opsluitbank en de afwerkinstallatie. Dat kost 1100 euro per machine.
De fabrikant produceert 10.000 stellingkasten per maand. De voorraad-kosten bedragen, ongeacht het type stellingkast, 25 euro per opgeslagen stellingkast per maand.

a) stel de formule op voor de voorraadkosten per maand
b) stel de formule op voor de instelkosten per maand
c) bereken de optimale seriegroote

piet
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 juli 2007

Antwoord

Als je dit soort dingen moeilijk vindt neem dan een concreet voorbeeld... dat help echt.

Stel je voor dat q=1000. Dan moeten er bij 10.000 stellingkasten per maand 10.000/1000=10 series gemaakt worden. De instelkosten zijn dan 3300·10=33.000.

Neem nu q. Bij 10.000 stellingkasten per maand worden er 10.000/q series gemaakt. De instelkosten zijn 3300·10.000/q.

Maar eh... hoe zit dat met die voorraadkosten? Zijn die nu niet gewoon constant?

Lees eerst de SPELREGELS voordat je een vraag gaat stellen:

SPELREGEL
Vragen die alleen bestaan uit één of meerdere opgaven worden zonder kennisgeving verwijderd!

WvR
donderdag 5 juli 2007

©2001-2025 WisFaq