Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Relatie tussen hoek en correlatiecoëfficiënt

Is er een relatie tussen de hoek van twee vectoren en de correlatiecoëfficiënt?
Volgens mij is er een verhouding tussen de twee, alleen lukt het mij niet deze uit te rekenen.
Voor de hoek gebruik ik cos (a, b) = a . b/|a||b|
en de formule voor correlatiecoëfficient is
cov(a,b)/Övar(a)var(b)

Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen, ik kan eventueel een word document opsturen met mijn berekeningen, deze krijg ik niet gekopieerd in deze tekst (gebruik gemaakt van vergelijking editor)

Boj
Student universiteit - donderdag 5 juli 2007

Antwoord

Dag Boj,

Het klinkt wel logisch. Immers, als de correllatie tussen twee vectoren 1 is, liggen ze in elkaars verlengde. Even kijken:
a.b = åai*bi
|a| = Öåai2
|b| = Öåbi2
cov(a,b) = å(ai-åaj/N)*(bi-åbj/N)/N = åai*bi/N - (åai/N)*(åbi/N)
var(a) = å(ai-åaj/N)2/N = åai2/N - (åai/N)2
var(b) = å(bi-åbj/N)2/N = åbi2/N - (åbi/N)2

Wat je zegt klopt dus als de gemmiddelden nul zijn: åai = åbi = 0

Als de gemiddelden niet nul zijn klopt het niet. Neem b.v. a = {0,1} en b = {-1,0}. De correllatie is dan 1, maar cos(a,b) = 0

Groet. Oscar

os
vrijdag 6 juli 2007

©2001-2024 WisFaq