Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen met volledige inductie

Ik moet voor de volgende stelling het bewijs leveren m.b.v. volledige inductie:

1·2·3+2·3·4+3·4·5+....+n·(n+1)·(n+2) = 1/4·n·(n+1)·(n+2)·(n+3)

Het probleem zit het dus in het stuk van 1·2·3+2·3·4+...+n·(n+1)·(n+2), dit moet te herschrijven zijn zodat ik dat weer kan invullen, uitwerken en het bewijs kan leveren.

Dus de bedoeling is dat ik daar een stelling voor kan vormen, zoals bijvoorbeeld 1+2+3+4+...+n = 1/2·n(n+1).
Als ik die eenmaal heb is het wel te doen.

Tips en hints zijn welkom :)

Jelle
Student hbo - maandag 4 november 2002

Antwoord

Goed, je reeks 1·2·3+2·3·4+...+n·(n+1)·(n+2) is dus gelijk aan:
åa(a+1)(a+2) met a=1 t/m n
Ofwel:
åa3+3a2+2a met a=1 t/m n
Opsplitsen geeft:
åa3 + 3åa2 + 2åa met overal a=1 t/m n
Ofwel
åa3 = ¼·(n+1)4 - ½·(n+1)3 + ¼·(n+1)2
3åa2 = (n+1)3 - 1½(n+1)2 + ½n + ½
2åa = (n+1)2 - n - 1
Bijelkaar optellen en vereenvoudigen zal geven:
¼·n4 + 1½·n3 + 2¾·n2 + 1½·n

Hopelijk is dit voldoende.

M.v.g.

PHS
dinsdag 5 november 2002

©2001-2024 WisFaq