Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee bepaalde integralen

vraag 1:

integraaal van 0 tot 2p van f(x)=cos2(x)

vraag 2:
bereken de maxima van f(x) = integraal van 0 tot x van sin(t)/tdx op het interval [-3p, 3p]

Voor de maxima heb je de afgeleide functie nodig. De functie is een integraal dus dat betekent dat dat elkaar opheft toch? Wat moet ik dan vervolgens met sin(t)/t ? Op de GR lijkt het erop dat het oplossen een limiet nodig heeft aangezien de functie niet bestaat voor 0 maar wel twee maxima heeft voor getallen in de buurt van nul.
Maak mij wijs aub.

Alvast bedankt, M

Mike
Student hbo - dinsdag 26 juni 2007

Antwoord

Beste Mike,

1) Gebruik cos2x = 1/2+cos(2x)/2. Dit volgt uit de formule voor de dubbele hoek van de cosinus. Je kan dan beide termen integreren.

2) Voor de extrema zoek je de nulpunten van de afgeleide, die afgeleide is inderdaad sin(x)/x. Ga dus na wanneer sin(x)/x gelijk wordt aan 0.

mvg,
Tom

td
dinsdag 26 juni 2007

©2001-2024 WisFaq