Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

2 onbekenden

Hoe los ik a en b op uit de volgende vergelijking?
2a2-ab-15=0

Janka
Student universiteit - zondag 24 juni 2007

Antwoord

Als er geen tweede vergelijking is, dan zul je geen getallen voor a en b kunnen vinden. Wat wel kan, is de ene variabele in de andere uitdrukken.
Dat geeft bijv. ab = 2a2 - 15 en dus b = (2a2 - 15) / a (maar alleen als a ¹ 0).
Wil je a uitdrukken in b, dan moet je de gegeven vergelijking zien als een tweedegraads vergelijking in de variabele a en dan kun je de ABC-formule erop loslaten.
In die formule neem je dan A = 2, B = -b en C = -15.

MBL

MBL
zondag 24 juni 2007

©2001-2024 WisFaq