Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte integraal: integreren over een ellips

De volgende oppervlakte integraal moet ik oplossen. Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd (poolcoordinaten en aangepaste poolcoordinaten) maar kom er niet uit. Ik zou graag opweg geholpen willen worden.

Bereken de oppervlakte van
S{(x,y,z) z=.25x2-.5y2+1 , .25x2+y21}

Vriendelijke groeten,

Gerda

Gerda
Student universiteit - maandag 18 juni 2007

Antwoord

Dag Gerda,

Het gebied in het xy-vlak waarover je moet integreren, is een ellips (want de vergelijking is van de vorm a2x2+b2y2=c2).

Een cirkel met straal 1 kan je parametriseren met x=cosq, y=sinq. Dat klopt dan omdat x2+y2=cos2q+sin2q=1. Hier zie je dat je moet stellen x=2cosq, y=sinq, want dan geldt .25x2+y2=.25*4cos2q+sin2q=cos2q+sin2q=1.

Dat is de vergelijking van de ellips, het gebied binnen die ellips kan je nu beschrijven door x=2r cosq, y=r sinq. r loopt van 0 tot 1, q van 0 tot 2p. Dan kan je met deze coördinaten vrij gemakkelijk de integraal oplossen die je krijgt als je de formule van oppervlakte van een oppervlak toepast. Vergeet de jacobiaan niet die dxdy correct moet omzetten in drdq.

Groeten,
Christophe.

Christophe
dinsdag 19 juni 2007

©2001-2024 WisFaq