Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Euler afleiden met taylorreeks

ik moet de formule van euler afleiden met behulp van taylorreeksen. Ik kom er echter niet uit. hoe moet ik de taylorreeks maal i doen? ik bedoel wat komt er dan uit? en hoe tel ik die op? het klinkt heel makkelijk maar als ik het probeer kom ik niet goed uit

remy
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 juni 2007

Antwoord

Je begint met exp(x)=som(xn/n!, n=0..oneindig). Nu vul je i*x in voor x; als je gebruikt dat i2=-1, i3=-i en i4=1 zul je zien dat de even termen reëel zijn en alternerend: som((-1)nx2n/(2n)!,n=0..oneindig); de oneven termen zijn imaginair en ook alternerend, haal i buiten de haakjes en je krijgt: i*som((-1)nx2n+1/(2n+1)!,n=0..oneindig). De eerste reeks heeft cos(x) als som en de tweede levert i*sin(x).

kphart
maandag 18 juni 2007

©2001-2024 WisFaq