Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van wortelvergelijking

Ö(7x+15) - Ö(5x+5) = Ö(x+5)

Nou heb ik allereerst de voorwaarden uitgerekent. Dit moet zijn x=-1

Voor de rest heb ik dit gedaan:

(√(7x+15)- √(5x+5))2 = (√(x+5))2
(7x+15) - 2(√(7x+15).√(5x+5)) + (5x+5) = (x+5)
- 2(√(7x+15).√(5x+5)) = -11x-15
(√(7x+15).√(5x+5)) = 5,5x + 7,5
(7x+15)(5x+5) = 30,25x2 + 56,25
35x2 + 90x + 33,75 = 0

Ik twijfel sterk of dit goed is, aangezien wij geen GR mogen gebruiken kiest de leraar altijd getallen uit die je uit je hoofd zou moeten kunnen doen, al is het door middel van een truuk. Hier krijg ik veel te grote getallen uit, ik moet ergens iets verkeerds gedaan hebben. Kunt u er even na kijken?

Groetjes, S.

S.
Student hbo - zondag 17 juni 2007

Antwoord

Dag Serhan,

Het gaat wel goed. Alleen:
- 2(√(7x+15).√(5x+5)) = -11x-15
4(7x+15).(5x+5) = (-11x-15)2
en dan weer verder...

Groet. Oscar

os
zondag 17 juni 2007

©2001-2024 WisFaq