Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kleitablet met 8²=14

We zoeken de verklaring voor dit kleitablet. Wwe hebben reeds overal gezocht maar er is nergens iets over te vinden en eigenlijk kan deze stelling toch nooit waar zijn?!
Hopelijk horen we snel iets, dank u
Hilde en Aurelie

Hilde
3de graad ASO - zondag 3 november 2002

Antwoord

Hoi,

En als je modulo 50 rekent?

Je bekijkt enkel de resten bij gehele deling door 50:
{0,1,2,..,48,49} en je definieert + en x:

a+b=c met c: de rest bij deling van a+b door 50 is.
En analoog axb.

Dan heb je: 8x8=64=14 (mod 50)

Je kan hier eens zoeken op modulo-rekenen. Je vindt zeker de nodige info om de stelling te verklaren.

Of nog (zoals gesuggereerd door D.Klingens): bekijk het in het 60-tallig talstel zoals dit bij de Babyloriërs in gebruik was... 64=1.60+4. In basis 60 schrijf je 64 dus als 14.

Groetjes,
Johan

Zie zoeken op module-rekenen

andros
zondag 3 november 2002

©2001-2024 WisFaq