Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen significantie

hallo,

ik heb een vraag over een opgave waarvan ik de significantie handmatig en via spss moet uitvoeren.
hiervoor heb ik Student-t verdeling uitgevoerd.
vraagstelling:
10 appels zijn met met een substantie behandeld en 10 appels niet. het gemiddelde verschil (gewicht) zonder en met stikstof is 0.141. t-test geeft aan dat significantie 0.001 is dat er een verschil in gewicht is. kun je dan niet met een zekerheid van 99% zeggen dat de appels met de substantie duidelijk een gewichtsverschil is te herkennen?
nu moet ik dit handmatig uitvoeren.
T=X-Y/spÖ(1/n+1/m)
n=10,m=10, hoe kom ik aan X,Y en Sp (boven X en Y streepje)?
en hoe stel ik hiervoor een hypothese op?

ik loop hierop steeds vast, kunt u mij aub verder helpen?

bij voorbaat dank.

hoogachtend,

Koen

Koen
Student universiteit - woensdag 13 juni 2007

Antwoord

Sp2 is de pooled variance. Die bereken je met:

Sp2 = [(n-1)·Sn2+ (m-1)·Sm2]/[n+m-2]

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 18 juni 2007

©2001-2024 WisFaq