Uit de volgende formule moet V geisoleerd worden. fw=fb(V/V-Vb)
Is de volgende uitwerking juist: fw/fb=V/V-Vb fwV-fwVb=fbV fwV=fwVb+fbV V=(fwVb+fbV)/fw
Nils
Leerling mbo - dinsdag 12 juni 2007
Antwoord
Wat je doet is best goed, maar als je goed kijkt zie je dat er aan de rechterkant van je laatste regel nog een V staat en daarmee is de V dus niet volledig geïsoleerd. Maar er zit iets geks in je beginformule en ik denk dat de oorzaak zit in het weglaten van haakjes. Ik bedoel het volgende. Uit fw/fb = V/(V-Vb) = V/V(1-b) = 1/(1-b) volgt dat je V weg te delen is en dan is de V dus volledig verdwenen. Er valt dan niet veel meer te isoleren, lijkt me.
Zelf schrijf je in je eerste regel (rechts): fb(V/V-Vb) en als dat er echt moet staan, dan kun je van V/V meteen 1 maken waarmee de formule eenvoudiger wordt. Namelijk: fw=fb(1-Vb) en dan lukt de isolering van de V jou ook wel.
Conclusie: het hangt er vanaf of er wel of niet haakjes staan in de noemer aan het begin.