Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Isoleren


Uit de volgende formule moet V geisoleerd worden.
fw=fb(V/V-Vb)

Is de volgende uitwerking juist:
fw/fb=V/V-Vb
fwV-fwVb=fbV
fwV=fwVb+fbV
V=(fwVb+fbV)/fw

Nils
Leerling mbo - dinsdag 12 juni 2007

Antwoord

Wat je doet is best goed, maar als je goed kijkt zie je dat er aan de rechterkant van je laatste regel nog een V staat en daarmee is de V dus niet volledig geïsoleerd.
Maar er zit iets geks in je beginformule en ik denk dat de oorzaak zit in het weglaten van haakjes. Ik bedoel het volgende.
Uit fw/fb = V/(V-Vb) = V/V(1-b) = 1/(1-b) volgt dat je V weg te delen is en dan is de V dus volledig verdwenen. Er valt dan niet veel meer te isoleren, lijkt me.

Zelf schrijf je in je eerste regel (rechts): fb(V/V-Vb) en als dat er echt moet staan, dan kun je van V/V meteen 1 maken waarmee de formule eenvoudiger wordt. Namelijk: fw=fb(1-Vb) en dan lukt de isolering van de V jou ook wel.

Conclusie: het hangt er vanaf of er wel of niet haakjes staan in de noemer aan het begin.

MBL

MBL
dinsdag 12 juni 2007

©2001-2025 WisFaq